AI för Konst av Niklas Hageback & Daniel Hedblom

AI för Konst är en bok för var läsare som fascineras av människa-maskin interaktionen, en pågående och accelererande utveckling som för oss allt närmare teknologin, och där det nu finns en djup men berättigad oro att det kanske blir maskinerna som kommer segrande ur detta möte. Detta paradigmskifte presenteras här i dess kanske mest esoteriska form, nämligen hur artificiell intelligens påverkar konsten både som motiv men också konstnärskapet självt genom de varierande konstformerna. Vad blir egentligen kvar av det mänskliga och vår skaparkraft när AI algoritmer skriver, målar och musicerar bättre än oss, kanske t o m mycket bättre? Formuleringen av ett konstnärsmanifest för artificiell intelligens har saknats i denna verkligen helt livsavgörande debatt, så förhoppningsvis kan denna bok fylla ett vaccuum i diskussionen av hur vårt förhållande till AI kommer att påverka inte bara konsten, konstfilosofin och estetiken men också den tekniska utvecklingen självt.

Boken kommer ut i Augusti på engelska med titeln ’AI for Arts’ och en svensk översättning är under övervägande.

Se mer information från förlaget https://www.routledge.com/AI-for-Arts/Hageback-Hedblom/p/book/9781032048802

Se också http://www.the-virtual-mind.com/ för information om The Virtual Mind.

Published by Niklas Hageback

Niklas Hageback The Virtual Mind

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: